Z JFK NA MANHATTAN

Tisti, ki se večkrat odpravljate v New York, je verjetno čisto jasno in preprosto, kako priti z letališča do Manhattna. Peš nikakor ne, obstaja pa kar nekaj možnosti, kako pa le. Opisal vam bom najcenejši in najlažji način za tiste, ki potujete z več člani oziroma družino, ki šteje vsaj pet članov, kot je moja.

Seveda je preprosto za nekoga, ki je sam ali v dvoje, ko pomisli le na taksi, Uber ali Lyft. Nas je pet in proračun raje porabimo za kaj bolj pametnega, kot pa za prevoz z letališča. Kaj kmalu lahko stroški prevoza z letališča, petčlansko družino razbremenijo za okoli 100 dolarjev ali več kar pa je za nase razmere precejšen zalogaj.

Torej poceni in hitro. Gre pa takole. Ko pristanete na JFK in uredite vse kar zadeva papirologije, je potrebno najprej najti pravo smer za Airtrain, kar je več kot jasno označeno vsepovsod ( ne bojte se vprašati). Za Airtrain ne potrebujete karte, ko vstopate temveč jo boste kupili šele ko prispete na cilj (na kartomatu). Airtrain vas mora odpeljati na Jamaica station zato bodite pozorni, v katero smer vozi vlak. Airtrain se ustavi na vseh terminalih JFK. Pot do Jamaica stationa bo trajala okoli 10 - 15 minut. Ko zapustite Airtrain se napotite proti Long Island Rail Road ali na kratko LIRR. To je vlak, ki vas bo odpeljal na Penn station na Manhattnu. Preden zapustite Airtrain terminal, kupite na kartomatu karto za Airtrain, s katerim ste se pripeljali in obenem tudi karto za LIRR, ki vas se čaka. Kartomat vam bo ponudil kombinacijo obojega in vas bo ožel za okoli 63 USD (petčlanska družina s tremi otroki, ki so stari 15, 13 in 8 let). Airtrain karta, stane 5USD, LIRR karta pa 7,65USD na osebo. Seveda morate upoštevati, da je LIRR karta lahko tudi dražja kar je pogojeno s časom v katerem potujete. Off peak, ko je poceni kot v našem primeru in peak hours, ko je karta precej dražja (v tem primeru vse skupaj ni več tako poceni). Peak ure so od 6 do 10 zjutraj in 4 do 8 zvečer. Off Peak velja tudi ves dan med soboto in nedeljo ter prazniki. Ko imate karte pojdite na LIRR, ki vozi v smeri proti Penn station, ki je tudi zadnja postaja. Vse strani opisujejo, da pot traja okoli 30 minut vendar je v našem primeru bila pot dolga le okoli 15 minut. Torej vse skupaj 30 minut z JFK do Manhattna za 63 USD za pet ljudi. Ni slabo.

Seveda gre še ceneje z metrojem, vendar pa ne pričakujte, da boste na Manhattnu tako hitro, ker traja v tem primeru pot okoli slabe ure.

Svetujem vam, da z JFK do Manhattna uberete zgoraj opisan način poti, nazaj pa s metrojem, ko boste že veliko bolj izkušeni "komjuterji", prav tako pa se vam ne bo toliko mudilo, pa še utrujeni ne boste od dolge poti.

Veliko bom še pisal o New Yorku tako, da ne zamudite, če ste namenjeni tja ali pa vam je preprosto všeč to mogočno mesto. 

www.me2d.si

www.me2d.si je spletna revija za avanturo. Za vas testiramo poti, izdelke, preizkušamo novosti in ocenjujemo storitve.

sledi nam
kdo smo?
kontakt