PLANINSKI VESTNIK

Revija Planinski vestnik izhaja že častitljivih 125 let in je najstarejša slovenska revija, ki še izhaja. In iskreno upam, da bo še nekaj časa. Veliko odličnih stvari v Sloveniji izginja ali pa jih dobijo v roke tuji vlagatelji, ki jih ponavadi uničijo in le redko izboljšajo, ker se izgovarjajo le na zaslužek.

Kot že ime revije nakazuje, je revija posvečena, gorništvu, planinarjenju in vsemu, kar se nekako tiče goratega dela sveta in plezanja. Revijo izdaja Planinska zveza Slovenije, izhaja pa petnajstega v mesecu. Torej je revija mesečnik. Planinski vestnik objavlja izvirne prispevke, ki še niso bili objavljeni nikjer drugje. Naklada revije je 4500 izvodov. Letna naročnina na revijo je 39EUR, za tujino 63EUR. Člani PZS imajo 25% popust. Cena posamezne revije znaša 3.90 EUR.

Članki v reviji so po večini odlični in za gornike in zaljubljence v gorništvo, preprosto perfektni. Veliko je strokovnosti, kar nakazuje, da so pisci tehnično odlično podkovani, tako, da boste v reviji našli ogromno nasvetov, ki jih je dobro upoštevati, saj vam bo tako v neusmiljenem gorniškem svetu veliko lažje. Fotografije v člankih bi bile nekoliko bolj resolucijsko kakovostne, saj dajejo včasih cenen vtis ali pa so na njih stvari preprosto manj privlačne kot pa so v resnici. Naslovnica je tiskana in predstavljena kvalitetno in je nedvomno prepoznavna, zaradi minimalističnosti in preprostosti, brez nepotrebne navlake pa bralec takoj ugotovi, kakšne teme ga čakajo v reviji. Revija je bogata in na okoli 80 straneh predstavi ogromno tem, ki so razdeljene v posamezna tematska okolja. Od prve pomoči, narave, zgodovine, orodja, tehnik, potopisov, raznih razmišljanj, intervjujev, skratka vsega kar zanima ljubiteljskega gornika oziroma planinca do tehnično izpiljenega alpinista, ki ga zanimajo novosti in nova obzorja.

Papir je dokaj kvaliteten, font pisave je očesu prijazen, preglednost kazala je razumljiva in jasna.

Sredina revije nam postreže s tršim papirjem, na katerem boste vedno našli štiri kartončke s podrobnim opisom štirih različnih gorniških poti (ali turnosmukaških). Ti kartončki so primerni za lasten arhiv gorniških poti, preprosto pa jih lahko vzamete s sabo na pot, ker v gorah mobilni telefoni kaj hitro zatajijo, tako pa boste imeli vse podatke o poti vedno pri roki. Vključno z generalnim zemljevidom, opisom in podatkih o poti oziroma cilju.

V reviji ne manjka gorniških novic in recenzij o novi gorniški literaturi, tako, da ste lahko vedno na tekočem z vsem.

Kar pa je najbolje pri vsem tem je to, da lahko 125let revije preberete na spletu, kjer boste na spletni strani www.pvkazalo.si našli vse zamujene, članke, objave ipd. Res pohvalno.

Revija ima tudi uradno spletno stran https://www.planinskivestnik.com/ , kjer lahko revijo naročite in o njenih trenutnih vsebinah zveste nekoliko več.

www.me2d.si

www.me2d.si je spletna revija za avanturo. Za vas testiramo poti, izdelke, preizkušamo novosti in ocenjujemo storitve.

sledi nam
kdo smo?
kontakt