La Sportiva Katana

Vsestransko uporabni plezalniki se zapirajo na velcro trak, nudijo maksimalno udobje in so namenjeni za plezanje lahkih in težjih enoraztežajnih smeri, za balvansko plezanje in plezanje v hribih. Dajejo dober občutek na stopih, hkrati pa so natančni. Zunanji material je usnje, v sprednjem delu pa mikrofibra, cevasta konstrukcija. Podplat je 4 mm debela guma Vibram® XS Edge. V podplatu je okrepitev LaSpoFlex debeline 1,1 mm, kar zagotavlja torzijsko trdnost in prožnost.

Plezalniki so bili kupljeni na spletni strani bergfreunde.eu cena pa se giblje od 125 do 135 evrov. Na voljo so tudi v naših gorniških trgovinah Kibuba, Iglusport in verjetno še kje.

Po enem letu uporabe lahko ocenim, da sta dobri lastnosti Katane predvsem udobnost in vsestranskost, slaba pa ta, da je v petnem delu malo preveč prostora hkrati pa se slabše obnesejo v previsih. Katana je namenjena izkušenejšim plezalcem in vsem tistim, ki jim bo plezalnik dobra uvertura v bolj agresivne plezalnike.

Za tiste, ki jim plezanje teče po žilah, priporočamo ta čevelj za rezervo na treningu, da boste privarčevali svoje "tahude" plezalnike pa še noge bodo ostale malo bolj spočite.

Katana najbolj izstopa, ko opravlja robljenje na navpičnih in rahlo nagnjenih terenih, njihova konstrukcija pa je veliko več, kot je videti na prvi pogled. Podplat je srednje trd in premore boljšo oporo v področju palcev z optimizacijo občutljivosti.

Katana "pogrne" predvsem pri "kavljanju". Čeprav ni čisto nemogoča naloga, jim pomanjkanje gume na sprednji strani palca nalogo lepljenja zelo oteži.

Vibram XS Edge 4mm guma je enaka zmes kot na verziji z vezalkami in še na Kataki in Muira plezalnikih. Ta zmes bi naj udarila ravnotežje med občutljivostjo, trdoto in podporo. Zmes je namenjena najboljšim plezalnikom La Sportiva in se smatra za najboljšo na trgu.

Čeprav na spletu ocenjujejo, da pri Katani lahko tvegate z nakupom številke in pol manjših, vendar so moje le pol številke manjši pa so že na meji prijetnega s peklom. Verjetno je vse povezano tudi s širino stopala.

Na koncu lahko napišem le to, da iz tega v naslednje plezanje dobivam občutek, da so plezalniki več kot dobri. Nikakor ne dopuščajo začetniških napak, imajo svoje pomanjkljivosti veliko več pa dobrih lastnosti. Cena ni najnižja je pa znosna. Barve so na voljo dve ali tri, njihova razpoložljivost pa je odvisna od dobavitelja. 

www.me2d.si

www.me2d.si je spletna revija za avanturo. Za vas testiramo poti, izdelke, preizkušamo novosti in ocenjujemo storitve.

sledi nam
kdo smo?
kontakt