Kronplatz ali Plan de Corones

Italija ali Avstrija...Občutek kot, da bi bil v Avstriji vendarle pa Italija. Plan de Corones ali Kronplatz je smučišče z najvišjo točko na 2275 metrih nadmorske višine. Kronplatz premore natanko 118,8 km smučarskih prog in sicer 52,1 km lahkih, 41,9km srednjih in 24,7km težkih. Proge so urejene odlično in tako široke, da so idealne za karvanje brez skrbi, da bi komu bili napoti. Seveda je to malo težje, ko je gneča, ko pa je le potrebno biti previden, ker je na pobočjih zelo veliko otrok ravno zaradi primernih prog.

Bergfex za Kronplatz pravi takole :

"14 mest v osrčju Pustertala ponujajo predstavlja počitniško ponudbo. To so Bruneck-Percha, St. Vigil in Enneberg, Olang, St. Lorenzen, Kiens, Pfalzen, Rasen, Terenten, Antholzertal in Gsieser Tal, Welsberg, Taisten, Gais-Unttenheim in St. Martin in Thurn. Na območju Kronplatza obstaja nekaj za vsakogar: mirna mesta za takšne, ki se želijo izključiti, da bi si na svežem zraku nabrali nove moči - neomejene možnosti za tiste, ki iščejo svobodo - za takšne, ki želijo spoznati simpatične ljudi in s seboj odnesti nove vtise - za gurmane, ki med počitnicah želijo res razkošno jesti - za uživače, ki iščejo wellness - za športnike, ki iščejo aktivne počitnice in pustolovščine - za ljubitelje umetnosti, ki želijo raziskovati v starih zidovih - za ljubitelje umetniške obrti, ki iščejo bogat izbor ročnega tkanja, keramike, rezbarij itd. - za gospe, ki iščejo zanimive možnosti nakupovanja - gotovo tudi za vas!
Smučarsko območje Kronplatz ponuja skupaj več kot 100 km vedno najbolj pripravljenih smučarskih prog. 31 sodobnih vlečnic vodi s treh straneh na široko, skoraj golo in blago padajočo kupo te razgledne točke. Vlečnice območja so po zaslugi velike prevozne kapacitete več kot 63.900 oseb na uro redko popolnoma zasedene ter zaradi tega skoraj ni čakanja. Najsodobnejše kompaktne naprave za zasneževanje in močne naprave za urejanje prog zagotavljajo skupaj z vojsko od cca. 300 delavcev vedno optimalna razmerja na smučarskih progah. Ne smemo pozabiti ni zlate dežele za smučarske tekače: Antholzer Tal s svojimi tekmovalci v biatlonu in Gsieser Tal. Od zime 06/07 povezava s smučarskim območjem Alta Badia in Sella Runde.

Kronplatz, vrhunsko smučišče v južni Tirolski za ljubitelje zimskih športov."

https://www.bergfex.si/kronplatz/

Za nas je bil Kronplatz letos prvič in moram reči, da me je pozitivno presenetil. Nočevali smo v mestu Bruneck, ki je ravno po mojem okusu. Star grad v katerem je muzej Rainholda Messnerja, super športne trgovine, ki so namenjene gorništvu, smučanju in vsemu nasploh in še in še. Skratka super mestece z ducat cerkvicami za večerni sprehod. Če se vrnem na Kronplatz. Odpiralni čas je že ob 8.30 kar je zame idealno, ker rad začnem z jutranjo smuko, ko so še rebrce. Konec smuke je uradno ob 16.30 uri, sezona pa je letos od 30.11.2019 do 19.4.2020. Cene kart so Italijansko drage. Odrasla 58 in otroška 40 evrov. Če boste pokazali osebne izkaznice bodo karte nekoliko cenejše. Prav tako poskušajte prepričati prodajalca za kakršnkoli popust pa bodo vedno nekaj našli. Imajo 7 vlečnic, štiri sedežnice in veliko preveč jajčk (22), ker si je ves čas potrebno "sezuvati" smuči in se drenjati za svojo jajčko. Jajčke so moderne in udobne vendarle pa za moje otroke, ki jim je vedno slabo, prava nočna mora, dokler se ne najejo. Na vrhu je obilica gostilniške ponudbe predvsem pa mi je bila všeč postojanka v kateri je bila samopostržna restavracija, trgovina, bar, notranji piknik prostor in seveda zunanji, ter ogromno ostalih stvari vključno z WC jem, ki jih smučar z družino potrebuje. Vrh hriba krasi ogromen zvon Concordia 2000. Zvon je premera treh metrov in je težak 19ton, pravijo pa mu tudi zvon miru. Zvon ob 12.00 tudi zazvoni. Seveda Kronplatz premore tudi svojo smučarsko šolo in izposojevalnico opreme. Preden se podate na smučišče vam priporočam, da na svoje pametne telefone namestite tudi njihovo uradno aplikacijo s pomočjo katere boste lahko opravili nekaj izzivov, prav tako pa vas bo obveščala o vremenu stanju na smučišču in vašem smučanju.

Na smučišču lahko izmerite svojo hitrost na posebej prirejeni pisti, lahko se preizkusite v paralelnem veleslalomu, otroci se lahko zbavajo v otroškem parku, kjer lahko smučajo skozi zmajevo rit in skozi grad in še mnogo tega. Obstaja tudi snežni park za "freerajderje" in "kamprje" kot jaz pravim snowboarderjem, ki tako prikladno ležijo vsepovprek smučišča. Večkrat sem videl tudi vlakec, kot ste ga vajeni na morju, vendar pa je tale na smučkah. Kam in koga naj bi vozil pa ne vem. Mogoče vese vi? Povejte v komentarju. Skratka Kronplatz nam je bil všeč in verjetno se bomo še vrnili. 

www.me2d.si

www.me2d.si je spletna revija za avanturo. Za vas testiramo poti, izdelke, preizkušamo novosti in ocenjujemo storitve.

sledi nam
kdo smo?
kontakt