GARMIN Fenix 6X PRO

RAZŠKATLJEVANJE oziroma UNBOXING


Pa smo jo dobili. Garmin Fenix 6x Pro. Z uro se bom družil dlje časa in jo bom poskušal čimbolje spoznati, da bomo lahko na koncu ocenil, ali si ta ura napis na embalaži, ki pravi, da je to ultimativna športna ura, res zasluži.

Pa začnimo od samega začetka. Ura je zapakirana v prepoznavni Garminovi embalaži z vsemi potrebnimi zapisi in napisi, da ni dvoma o tem, kaj skriva embalaža. Na zadnji strani piše kaj vse ta ura zmore in če povzamem, mi pove, da ura zdrži 21 dni, kot taka, 60 ur z GPSom, velikost ure je 51mm (zato X), display meri 1.4", teža je 90g (tako, da je malo na bajsasti strani), in še nek vojaški podatek, da ima 810G, kar pa me ne zanima (ker niti ne vem, kaj pomeni). Piše še, da lahko poslušam in hranim glasbo, ima power manager in še in še. Pregledno in lepo narejeno. Seveda je na tej strani embalaže še komercialni opis ure, ki poskuša uporabnika karseda pritegniti. Na sprednji strani je fotografija ure na levi in desni strani pa fotke strani ure. Lepo pogruntano.

Izvlečem pokrov in najprej je tu ura, ki ima nameščeno zaščitno folijo, ki jo takoj odstranim, ker je pa to eden izmed boljših feelingov pod prsti. Ura je mountana na mehki peni, pod uro pa je embalaža z navodili in polnilnim kablom, ki pa ni bogvekako dolg. In to je to. Lahko bi bila zraven še kakšna nalepka, kot smo jih vajeni mi MTBjevci, ko ob skoraj vsakem kolesarskem proizvodu najdemo zraven še kakšen sticker, da si ga prbijemo na kolo ali pa vsaj na čelado.


PRVI KORAKI


Seveda bi vsak normalen uporabnik najprej prelistal navodila toda, kjeee. Tega ne potrebujem. To bo potem, ko bo šlo kaj narobe. Uro priklopim na polnilca, ker imam rad, da začnem s polno baterijo. Hkrati na telefon namestim Garmin Connect aplikacijo in Garmin IQ, ki je nekakšna trgovina za vse kar ura potrebuje. Na PC si namestim Garmin Express, ki uro prepozna in takoj predlaga posodobitve, ki jih ni malo. Potrdim in počakam. Mine 20 minut in ura je pripravljena. Počakam, da se napolni, jo odklopim s PCja in dokončam namestitev posodobitev na uri sami. Gremo naprej. Uro sparim s telefonom, določim, da naj me ura obvešča o dogodkih s telefona in in da nebi ves čas tresla, določim še za katere aplikacije naj me stresa. Ker ura nima safirnega stekla namestim na uro še stekleno zaščito. Za vsak slučaj. Uro dam na roko in kmalu ugotovim, da je pa res nekoliko na težji strani, kljub temu pa ni strahu, saj za vse poskrbi odlično oblikovan in udoben pašček, ki uro drži na svojem mestu brezkompromisno. Po spletu pobrskam kaj se splača na uro namestit iz IQ trgovine in glede na to, da me nič posebej ne pritegne, namestim na koncu zadevo, ki se ji reče STRAVA trpljenje, da mi bo lahko ura pokazala kako trpim, če sam ne bom vedel. Seveda je čas, da tudi uro malce pregledam. Zadnji del ure premore vse senzorje, ki jih potrebujete za šport in končna obdelava je brezkompromisna. Ker ura ni občutljiva na dotik so gumbi še kako pomembni zato takoj vidim, da so res lahko dosegljivi in razumljivi. No skoraj. Preden ne preberem kateri gumb naredi kaj, malo tavam u temi in upravljam po principu trial and error. Bo že. Hitro se navadim in ni panike. Resolucija displeja oziroma vsebine ni ravno na ravni nekih iUR in smart ur ampak je kljub temu lepa in pregledna. Brez nerodnih kock in nejasnosti. Zunaj je ura odlično vidna prav tako v slabše osvetljenih prostorih. Aja pa še to. Vsa povezovanja in nastavitve so delovala takoj in ni bilo potrebe, da bi moral v roke vzeti navodila in iskati zakaj je do težav prišlo, ker jih pač ni bilo. Kot namazano.

To je zaenkrat vse, več pa napišem sproti, ko bom ugotavljal kako se ura obnaša pri aktivnostih, kaj me bo motilo in kaj bi spremenil. Zato pridite nazaj, da boste zvedeli tudi o tem. Torej...kmalu.


PRVI DAN


Ekola. Prvi dan uporabe je za mano. Nosil sem jo v službi in malo po hiši. Športal in meril še nisem. Veliko je bilo prčkanja po menijih in spoznavanja z uro na splošno pa sem se privajal, da nisem z uro v vsak vogal vžgal, ker se je pa le potrebno nekoliko navadit na velikost. Prvi vtisi so več kot perfektni. Nastavitev je milijon. Nastavil sem si privzeto športno dejavnost TEK, ki se aktivira neposredno po pritisku na desni zgornji GARMIN gumb. Nastavil sem si lahko celo barve za poudarke in poljubna meritvena polja, ki jih je lahko 8 na račun velikosti (samo X modeli). Ugotovil sem, da je veliko lažje nekatere nastavitve postoriti na telefonu v aplikaciji Connect, ker je preprosto bolj pregledno vse skupaj. Stanje baterije po celodnevni uporabi sicer brez GPS je še vedno na 21 dni. Nekoliko sem se pomatral z nastavitvami prikaza klicev na uri, ker mi ni prikazovalo identitet klicočih, vendar je bila ta težava odpravljena v dveh klikih. Potrbno je bilo urediti le dovoljenja aplikacijam v telefonu samem. In to je to za zdaj.

Jutri merim in sporočim kako bo šlo.


PRVO MERJENJE


Danes je bilo na vrsti prvo merjenje. Dan se je začel z deževnim jutrom, ki je bil ravno po mojem okusu za rahlo 10k. Ni se mi mudilo, da sem imel med tekom čas, gledat kaj se dogaja z uro. GPS fix je bil instanten. Brez kakršnihkoli težav. Pritisnem Garmin gumb in ker imam tek shranjen kot privzeto dejavnost je vse takoj pripravljeno. Začnem tečt in spremljam kaj se bo zgodilo. Ker sem bil pri Amazfitu navajen, da je GPS konstantno pobiralo, oprezam na uro in čaka. Nič. Vse je tako kot mora biti. Preglednost je odlična in vse deluje kot mora. Kljub temu, da je ura težja in bolj bulki, me ne moti in jo je lahko prenašati. Tudi z dežjem ni nikakršnih težav saj konec koncev zdrži do 100m pod vodo. Preglednost ostaja kljub mokroti odlična, prav tako pa ni potrebno skrbeti, da bodo kapljice in voda na ekranu sprožile ali aktivirale kaj nepotrebnega po pomoti. Pri Feniksu za to skrbijo gumbi. Jupi. Na ekranu mi izpisuje srčni utrip, tempo, razdaljo in skupen čas. Več polj si nisem nastavljal, ker me v bistvu niti ne zanima več podatkov med tekom. Za ostale podatke si razje vzamem čas in jih preučim doma. 10K je zaključena. Pritisnem Garmin gumb, časovniki se ustavijo, nekaj trenutkov kasneje pa mi ura ponudi, kako naprej. Vse skupaj shranim in ura me takoj obvesti, da sem dosegel vse mogoče rekorde. Seveda je to razumljivo, ker je to prvi tek s to uro.Končno mnenje. Perfektno in z lahkoto. Razumljivo in vse na tistih mestih ko morajo biti.

Še najbolj mi je všeč analiza podatkov na aplikaciji Garmin Connect, ki je povezan s STRAVO in takoj prenese vadbo tudi tja in kar mi je prav tako precej všeč tudi na Relive aplikacijo. Zakon. Mogoče pravite, da je to samoumevno vendar, ko uporabljaš uro kakšnega drugega proizvajalca te stvari niso vedno na voljo in je potrebno prenašati vadbe iz PCja na net in potem nevemkamševse. To je zaenkrat vse.


O tem kako se bo ura obnašala na dolgi rok in o tem kako dolgo je zdržala baterija, pišemo kmalu. Se vidimo.


BATERIJA

Minilo je že precej časa od prvega polnjenja in bateriji je ostalo še 6dni. Vsak dan sem z uro meril aktivnosti, ki so trajale dobro uro, nosil pa sem jo ves čas. Poročam o tem kako se je obneslo ko jo priklopim na kabel.


Na koledarju piše 13.6.2020 in od prvega polnjenja je ura zdržala 23 dni, ko je bila prvič napolnjena do 100%, preden pa je bila spet priklopljena na "štrom" pa je ostalo še za 18ur delovanja brez meritev. Naj povem, da je ura zdržala nad vsemi pričakovanji saj so se izvajale vsakodnevne aktivnosti in meritve, pri katerih nisem bil na EKO. Aktivnosti so trajale od ene pa do dveh ur. Kaj lahko zaključim glede baterije. Fenomenalno in nad vsemi pričakovanji. Tudi zadnje potikanje po gorah me ni pustilo ravnodušnega. Meritev je trajala 10 ur brez prekinitev in sem bil prepričan, da bo to uro pognalo do skrajnosti. Prepričan sem bil, da bo najmanj tako žejna kot sem bil jaz po turi na Planjavi (2394nm), pa vendar, ne. Ostalo je za 15 dni baterije, kakor to uporabno prikazuje feniks. Ja to je to. Zame super. Vi pa sami ocenite. Vsekakor je to športna ura. Zmore to tudi vaš iWatch ali pa Samsung in drugi. Dvomim. 

www.me2d.si

www.me2d.si je spletna revija za avanturo. Za vas testiramo poti, izdelke, preizkušamo novosti in ocenjujemo storitve.

sledi nam
kdo smo?
kontakt