TRIJE DNEVI-TRI SLOVENSKA SMUČIŠČA

Letošnje leto je res nekaj popolnoma posebnega. Popolnoma brezveznega. Korona nam kroji življenja in zna biti prava prasica, ko gre za načrtovanje počitnic (da o bolj resnih stvareh ne najedam). Ker vsako leto pozimi nekje smučamo, smo se tudi letos doma dogovorili, da gremo nekam v »tropske smučarske kraje«. S tem ne mislim na rajske otoke, kjer pribija sonce in raste eksotično sadje ampak smučišče, kjer vlada neskončno smučarskih prog nekje v visokogorju, kjer zimska idila tako udarja, da samo čakaš kdaj boš srečal Božička, medtem, ko se sprehajaš po ikoničnih vasicah tam nekje na levi strani zemljevida. Ker je letos bila kriza in ker takšno smučanje moramo rezervirati že dokaj kmalu (da pridemo do tistih ugodnejših variant), smo morali tokrat mimo bookingov in se povezali neposredno z nastanitvijo v Kronplatzu, kjer smo bili že lani. Bruneck in Kronplatz sta nam ostali v lepem spominu in tako ni bilo težko, da gremo spet tja, kljub temu, da smo se dogovorili, da bomo vsako leto nekje drugje. No tako je bilo mogoče celotno nastanitev rezervirati brez plačila in straha, da če zadeva pade v vodo, da bomo ostali brez denarja. In še sreča. Teden ali dva preden bi morali oditi na smučanje so se politični veleumi odločili, da tista regija kjer je Kronplatz ostane zaprta. In tako je ta možnost padla v vodo. Ker se ne predamo tako z lahkoto smo dorekli, da počakamo do zadnjega in potem rezerviramo nekaj kar nam bo pogodu in po meri. Čeprav je kazalo slabo sem nekaj dni pred 15.februarjem po vsakodnevnem listanju socialnih omrežij, uradnih spletnih straneh smučišč in straneh skoraj vseh vlad, katere države imajo nam odlična smučišča zasledil, da Livigno odpira svoje proge 15.februarja. Ciljali smo na Cervino ampak v sili še hudič muhe žre…Takoj je stekla akcija. Rezervacija, testiranje in mi smo bili pripravljeni. To je bilo dva dni pred 15.februarjem. En dan pred odhodom pa sluteni polom. Italijanska vlada se je tik pred zdajci odločila, da so smučišča vir okužb in so prepovedali otvoritve smučišč do 5.marca. Francija zaprta, Avstrija zaprta, Italija zaprta, Švica pa predaleč in predraga. Nismo se predali. Kljub razočaranju smo si zadali drugačen smučarski cilj. Trije dnevi in tri slovenska smučišča. Skupaj jih bomo presmučali in skupaj ocenili. Najprej seveda nekaj o komisiji. Pet članska družina, ki ji predsedujeta mama in oče potem pa so še trije člani. Predstavnik starejših mladoletnikov, ki je star 17, predstavnik mlajših mladoletnikov, ki je star 15 in predstavnica za otroke, ki je stara 9. Zbrali smo si tri smučišča. Krvavec, Vogel in Roglo. In kaj smo ocenjevali :

1. Razgled -v tej kategoriji smo seveda ocenjevali kakšen je razgled na smučišču

2. Sneg – v tej kategoriji smo ocenjevali kakšen je sneg na smučišču, kako je s snegom v okolici faktor snežne idile.

3. Okolica – kategorija okolica zajema, kako je urejena okolica, infrastruktura, splošen občutek urejenosti smučišča

4. Parking – parking kategorija zajema vse kar je povezano s parkiranjem. Kako daleč je treba z opremo do smučišča, podlaga parkirnega prostora, ki vpliva predvsem na to kako usrana bo oprema, na koncu in seveda urejenost parkirišča.

5. Naprave – ocena naprav, vlečnic, nihalk, sedežnic in vse kar spada zraven.

Vsako smučišče je lahko osvojilo največ 90 točk.

Kako pa ocenjevanje deluje. Vsak član komisije je dobil seznam smučišč in v vsaki kategoriji so možne tri snežinke, ki pomenijo popolno oceno v kategoriji medtem, ko ena snežinka pomeni popoln polom v kategoriji. Dve snežinki smo podelili tisti kategoriji, v kateri je potrebna izboljšava. Pa gremo.


»Jože požen, mi smo prpravljen.«


KRVAVEC


Najprej kaj pravi o Krvavcu Bergfex :

Slovensko naj smučišče, Rekreacijsko turistični center Krvavec – prijazen in nasmejan, se nahaja v občini Cerklje na Gorenjskem in je od glavnega mesta, Ljubljane, oddaljen le 25 km, od Kranja 17 km in od Bleda le 35 km. Krvavec je najbližje smučišče mednarodnemu letališču (Letališče Jožeta Pučnika, 8 km) v Evropi.

Skupaj s hoteli in apartmaji na smučišču in v dolini ter bližnji okolici smo za obiskovalce, ki si želijo večdnevnega smučanja na Krvavcu, pripravili zanimive in cenovno ugodne pakete nastanitve in smučanja na Krvavcu.

Krvavec nudi 30 km odlično urejenih smučarskih prog, na nadmorski višini od 1450m – 1971m. Ta nadmorska višina omogoča čudovite pogoje za smučanje na naravnem in kompaktnem snegu. Smučarska sezona se zaradi ugodne lege pogosto lahko začne že konec meseca novembra in običajno traja več kot 150 dni, vse tja do prvih dni meseca maja, jamčimo pa za 100 smučarskih dni v vsaki sezoni. Proge so razgibane in primerne za smučarje rekreativce in tekmovalce. Bogata dodatna ponudba šole smučanja, izposoje in servisa smučarske opreme, proga z elektronskim merjenjem časa, poligon varne vožnje, snežni park, poligon za začetnike z igrali, otroški trak in vrtiljak pa razveselijo in privabijo tudi številne smučarje začetnike. Tudi zaradi prijetnega vzdušja, prijazne postrežbe in številnih zabav bodo obiskovalci s Krvavca odšli zadovoljni…in se kmalu spet vrnili!


Krvavec je največ točk izgubil pri kategoriji parking. Kljub temu, da je parkirišč zadosti so razvlečena po celi dolini in če nisi pravočasno zjutraj tam se boš do smučišča peljal z brezplačnim avtobusom. Prav tako v dneh, ko je sneg pri koncu v dolini postane parkirišče recept za umazanijo in umazano opremo. V kategoriji naprave je Krvavec prav tako izgubil nekaj snežink, ker bi te lahko bile nekoliko modernejše. Razgled, sneg in ostale kategorije so pri smučišču Krvavec precej visoko. Razgled z vrha Krvavce je fenomenalen, proge pa so v Sloveniji daleč najboljše (dolge in zadosti široke).

Krvavec si je prislužil 69 od 90 snežink.


VOGEL


Bergfex pravi o Smučišču Vogel takole:

Leži visoko nad prelepim Bohinjskim jezerom, v osrčju zaščitenega območja Triglavskega narodnega parka. Smučarski začetki segajo tja v leto 1964. Gondolska žičnica je bila obnovljena leta 2001 in ima kapaciteto 950 oseb/h. Iz doline (nedaleč od Bohinjskega Jezera) vas pripelje na nadmorsko višino1535 m, od koder se odpira čudovit panoramski razgled na Triglavsko pogorje vse tja do Kamniških Alp.

Običajna smučarska sezona traja od decembra do prvih dni maja. Visokogorski ambient in izjemni razgledi na okolico dajejo Voglu še poseben čar. Toda veličastnemu okolju navkljub smučišče ni zahtevno. Proge so odlično urejene. Za ljubitelje teka na smučeh uredimo krajšo tekaško progo, primerno za prosto tehniko.

Kaj pa pravimo mi?

Vogel je res prelep. Ocenili smo, da je snežna idila na Voglu spektakularna, saj daje občutek visokogorskega smučišča, kamorkoli seže oko. Skoraj trimetrska snežna odeja pa je samo še bonus. Precej zastarelih naprav je nekoliko okrnilo končno oceno, pa vendar dajejo te naprave nekoliko nostalgičen občutek starejšemu delu komisije. Proge so glede na majhnost smučišča odlične in dobro urejene le nekoliko prekratke, če ne štejemo Žagarjevega grabna, ki pa je v lepem sončnem dnevu prava smučarska poslastica. Kljub temu, da so Voglu naprave nekoliko pokvarile končno oceno je osvojil veliko snežink in se v naših srcih zavihtel najvišje od vseh treh smučišč, prislužil pa si je 74 od 90 snežink.


ROGLA


Bergfex pravi:

Z modernimi sistemi umetnega zasneževanja zagotavljamo smučarske užitke od pozne jeseni do zgodnje pomladi. Smučarjem zagotavljamo najmanj sto smučarskih dni na vzorno urejenih smučiščih, pokritih z naravnim in kompaktnim snegom. Na približno 100ha urejenih smučiščih za začetnike, rekreativce, vrhunske smučarje in tekmovalce se nahaja 11 vlečnic, 2 štiri sedežnici in več deset kilometrov urejenih prog za smučarje tekače.

Tisti, ki jim ne manjka energije in adrenalina, se dobro znajdejo tudi na ovirah v Fun parku Rogla, poligonu za deskarje in free style smučarje, ki poteka vzdolž leve strani smučišča Mašin Žaga.

Posebno doživetje je, od četrtka do nedelje, nočna smuka na osvetljenih smučiščih Košuta in Jasa. Za tiste, ki vedo, da za učenje ni nikoli prepozno, nudi Šola snežnih športov Intersport, začetniške in nadaljevalne tečaje. Pod vodstvom učiteljev smučanja boste ugotovili, kako zabavno je lahko smučanje in kako preprosto ga je obvladati. Šola snežnih športov Intersport že vrsto let prejema priznanja za najboljšo šolo smučanja v Sloveniji.

Za uživanje na snegu ne potrebujete lastne smučarske opreme, saj vas bomo na Rogli, v sposojevalnici opreme, oblekli od nog do glave. Za najmlajše goste bo poskrbljeno v smučarskem vrtcu na snegu, kjer so številna igrala. Po dogovoru organiziramo tudi varstvo. Če je v vas nekaj tekmovalnega duha se lahko vselej spoprimete z rekreativno tekmovalno progo na Mašin žagi. Za organizirane skupine in podjetja so vselej pripravljeni organizirati smučarsko tekmovanje. Za prijeten zaključek dneva pa poskrbijo s pogostitvijo in zabavo v enem izmed gostinskih objektov.


Naša ocena:

Rogla je precej majhno smučišče, kar se hitro pozna, ko je tam preveč ljudi željnih smučarskih užitkov. Takrat, ko tam ni gneče zna biti odlično pa vendar vseeno nekako premajhno, da bi lahko cel teden tam preživeli smučarske počitnice. Proge so prekratke ali pa preozke. Proge so bile pripravljene najbolje od vseh treh smučišč, najslabše pa je bil ocenjen razgled, ker večji del smučišč obdaja gozd. Za boljši razgled se je pač treba povzpeti kam višje. Precej nas je presenetila cena kart na Rogli, saj je od vseh treh smučišč bila karta daleč najdražja, saj ne ponujajo nobenega družinskega popusta kar pa zna biti precej drag šport glede na to kaj ponujajo. Skupna ocena za smučišče Rogla je 66 od 90 snežink. 

Torej…


Kot ste lahko sami videli je pri nas zmagalo smučišče Vogel. Gladko. Kljub temu, da je Krvavec slovensko najboljše smučišče, si ta naziv po našem mnenju zasluži brez pripomb, ker so proge naravnost fantastične in edine, ki so dovolj dolge in široke, da dajejo vsaj delni občutek, nekega resnega smučišča. Pa vendar kljub vsemu je nas osvojil Vogel, ki pa izpolni še tisti del, ki Krvavcu manjka. Na kratko povedano na Voglu je tisti ta pravi smučarski feeling, ki ga mi iščemo.

Naša petčlanska komisija je ugotovila še nekaj zanimivega in niti najmanj zanemarljivega. Smučarske karte so v Sloveniji absolutno predrage. Če primerjamo. Povprečna smučarska karta v Sloveniji za odraslo osebo stane 35 evrov (+-) in na Krvavcu, ki je največje in najboljše smučišče plača smučar 1,16 evra na kilometer smučarske proge. Če vzamemo Nassfeld, ki je Slovencem zelo blizu in ponuja veliko, veliko več, plača tam smučar 0,4 evra za kilometer smučanja. Torej, če se zanašate na teoretično matematiko bo treba za več raznolikosti pač v tujino, kjer je ceneje. No, ni ravno tako. Cena dnevne karte, ki je za eno večje smučišče tam nekje 50 evrov in več (lahko tudi ogromno več), lahko to petčlansko družino krepko udari po denarnici.


Tako. Končni rezultat je bil :


1.mesto Vogel (74/90)

2.mesto Krvavec (69/90)

3.mesto Rogla (66/90)


Tujina ali Slovenija. To prepuščamo vam. Kam v Sloveniji smučat? Nam je bil tokrat najbolj všeč Vogel. In čeprav navadno smučamo v tujini, bomo tudi v Sloveniji še smučali.


(vir : Berfex : https://www.bergfex.si/)

www.me2d.si

www.me2d.si je spletna revija za avanturo. Za vas testiramo poti, izdelke, preizkušamo novosti in ocenjujemo storitve.

sledi nam
kdo smo?
kontakt